5 kérdés szakítás előtt, melyen tűnődj el!

Egy kapcsolat befejezése komoly döntés, ami maradandó hatást fog gyakorolni rád és a leendő exedre is. Itt nem a pár hónapos kavarások lezárásáról van szó, hanem egy tartalmas, hosszú kapcsolatnak a befejezéséről, mely viszony valamilyen okból kifolyólag üressé vált. Az alábbiakban sorra vettük, hogy miket érdemes még átgondolnod, mielőtt elszánod magadat a nagy döntésre.

Miért kezdeményezted a kapcsolatot?

Mielőtt úgy döntesz, hogy a kapcsolat végére pontot teszel, megéri visszagondolnod arra, eredetileg miért is akartad ezt a viszonyt. Mi volt az, ami megragadott a nőben? Milyen céljaid voltak, amikor belevágtál a dologba? El tudtad-e képzelni magatokat együtt hosszú időn keresztül?  Ha úgy érzed, hogy a kezdeti elvárások nem teljesültek, vagy hogy a párod eltitkolta a negatív oldalait az ismerkedés elején, akkor jó okod lehet arra, hogy véget vess a párkapcsolatnak.

Megoldhatatlan-e a konfliktus?

Nem szabad pillanatnyi harag vagy múló hisztik miatt szakítani a pároddal. Hidd el, hogy ezt később te is megbánnád, ha egyszer már lecsillapodtál…  Mikor döntesz, annak racionálisan kell megtörténnie, és meg kell fontolnod, hogy valóban megoldhatatlanok-e a problémáitok. Tényleg mindent megtettetek? Meg akartál-e tenni mindent, vagy örömmel elfogadtad, hogy végre van egy ürügyed a szakításra?  Ezek olyan kérdések, amiket ha nem válaszolsz meg magadnak a szakítás előtt, akkor később kellemetlen érzéseknek adhatnak tápot magadban. A legjobban teszed, ha még most elintézed ezt!

Te akarsz-e szakítani?

Ügyelj rá, hogy semmiképpen se más javaslatára, hatására szakíts! Ha a szüleid mondogatják, hogy rossz hatással van rád a párod, ha a barátaid nem kedvelik, vagy egy harmadik fél piszkál azzal, hogy „ugyan milyen jó lenne, ha szingli lennél, elkötelezettség nélkül csak vadásznál”, az nem ok a szakításra.  Felelős és helyes döntéseket csakis akkor hozhatsz, ha a saját érzéseidet és vágyaidat tartod szem előtt. Az nem fog működni, hogy mások rábeszélnek a szakításra. Később magadat kárhoztatnád, amiért külső felekre hallgattál.

Boldoggá tesz téged a kapcsolat, vagy sem?

Néha a nehézségek mellett is érezheted magadat elégedettnek. Máskor pedig akkor sem vagy boldog, amikor éppen mindennek felhőtlennek kéne lennie…  Neked kell látnod, hogy hajlandó vagy-e végigcsinálni a rossz időszakokat akkor is, ha akadályok vannak! Ha pedig arra jutsz, hogy minden nehézség ellenére elégedett vagy a pároddal, akkor nem kell csak azért befejezni, mert úgy talán „megszűnnének a problémák.”  Az egyik problémából a másik gondba csöppennél, és később azon rágódnál, hogy „vajon mi lett volna, ha…”

Megbeszélted a pároddal?

Ha hosszú ideje csak magadban küszködsz a problémáiddal, akkor az is lehet, hogy egy alapvető kommunikációs gond van köztetek. A legjobb lesz ilyen esetben, ha az elhamarkodott döntés helyett szépen leültök, és átbeszélitek a gondjaitokat.  Nem érdemes azzal kezdeni, hogy „ha a beszélgetés után nem találunk megoldást, akkor vége!” Ezzel csak felesleges nyomást gyakorolsz a másikra, és azt érzékelteted vele, hogy már döntést hoztál, csak félsz megmondani. Ha még meg akarod oldani a problémákat, akkor a végső elhatározásig konstruktívan kell hozzáállnod a dolgokhoz – elvégre te is ezt várnád el a másiktól.  Szakítani nem egyszerű, és sok külső tényező, felesleges félelem vagy elhamarkodott gondolat befolyásolhat benne. Ha úgy érzed, meg kell tenned, hát tedd meg, és ne kínozd a párodat a további küszködéssel egy rossz kapcsolatban – de előtte mindenképpen fontold meg az előbbieket!

(Forrás: men.hu)

A cikket a www.mrpotencia.hu oldal tette közzé.