Hogy jó pár legyetek, ezeknek teljesülniük kell

Mi a nagyobb igazság? Hogy az ellentétek vonzzák egymást, vagy hogy „hasonló a hasonlót”? Általában az utóbbi, mi pedig utánajártunk, hogy mire van szükségetek egy jó kapcsolathoz.

1. Működnek-e az ellentétek?

Persze ez egy általánosítás, de mégis sokan gondolják, hogy az erősen eltérő jellemek jól működnek egy kapcsolatban. Jobb- és baloldaliak, vegetáriánusok és húsfalók, extrovertált és introvertált emberek – vannak, akik szerint ezek a párok remekül működnek.  Az eltérő emberek pszichológusok szerint valóban passzolhatnak egy kapcsolatban, de csak rövid ideig. Például egy szerény, félős ember szívesen lehet együtt egy keményebb féllel, akinek több száz barátja van, és mindig a parti arca. Viszont minél szélsőségesebb egy ember bizonyos téren, annál nehezebb lesz elviselni az eltéréseket a jövőben.      Például egy erősen egocentrikus ember elsőre elvarázsolhatja a párját, de hosszú távon önző lesz és idegesítő a másik szemében  – állítja Cathleen M. Phasfey egy a Psychology Today-ben publikált tavalyi cikkében.

2. Kedves, megbízható és nyugodt jellemek

Mindenki tudja, hogy mit keres a párjában. Vannak, akiknek a külső fontosabb, mint a pénz és a társadalmi ranghely, míg mások az igazmondást és a kitartást értékelik a személyes ambíciók helyett. Azonban egy felmérés szerint – melyet a fent is idézett cikkben ismertetettek – minden nem és ember alapvetően egyező kvalitásokat keres, amikor párt választ, még akkor is, ha ezt nem akarja maga előtt bevallani.  Ezek a következők: minden nő és férfi alapvetően kedves jellemet, megbízható személyiséget keres, és olyan embert, aki nem hajlamos a szélsőséges viselkedésre.

3. Jó szex

Ezen nincs mit szépíteni: a felmérések szerint azok a párok, akik magukat „jó kapcsolatként” írták le, ennek okaként első helyen jelölték meg a jó szexet az esetek döntő többségében.  Csak, hogy konkrétak legyünk: egy több évvel ezelőtti felmérés szerint a megszólaltatott párok, melyek úgy érezték, hogy kiegyensúlyozott és jó kapcsolatuk van, 56%-ban a szexet nevezték meg a legjobb összetartó erőnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy semmi más miatt nincsenek együtt (bár biztos ilyen is akadt), de azt felesleges lenne letagadni, hogy a szex igen fontos összetartó erő egy kapcsolatban.

4. Jól érzed magadat a partnereddel

A boldog kapcsolatokban, állítja egy másik pszichológus a neten, a felek általában pozitívabban szoktak tekinteni a másik félre, mint magukra. Tehát ha magadat mondjuk a fizikai vonzalom skáláján 10-ből 6-osként értékeled, akkor a párodat 10-ből 7-esként.  Ha csak egy kicsit (de nem nagyon) találod szebbnek a partneredet, az éppen elég ahhoz, hogy tenni akarj a másik megtartásáért a kapcsolatban, de közben ne érezd úgy magadat, mint aki sokkal jobb lehetőségeket tesz félre a másik kedvéért (azaz kb. „szívességet tesz” a kapcsolattal).  Egy tanulmány szerint kimondottan rosszat tesz egy kapcsolatnak, ha pl. a férfi úgy értékeli magát, hogy sokkal jóképűbb és fittebb a nőnél (de persze nyilván fordítva is igaz lehet ez). Ilyenkor arra juthat az ember, hogy sokkal „jobb partit” is találhat, és azon kezdheti törni a fejét, hogy voltaképpen miért is van a párjával. Ebben az esetben, állítják a cikkben, rövid úton következik az elégedetlenség és a megvetés érzése a másik irányába – melyek garantáltan temetik a teljes kapcsolatot!

(Forrás: men.hu)

A cikket a MrPotencia.hu tette közzé.